Tsalon Marokkaanse Munt

 

Voor deze speciale ochtend waren wij blij dat we Halima en Fatma mochten ontvangen, die voor ons op Marokkaanse wijze Munt thee maakten. Diezelfde ochtend hadden ze een paar heerlijke Marokkaanse cakes gebakken en ook die smaakten heerlijk. In de theepot wordt Chinese, meestal groene, thee gedaan en in het thee kopje komt een Munt takje en dan is natuurlijk de wijze van hoog inschenken ook van belang. Wat het nut daarvan is, is niet helemaal duidelijk. 

Deze thee wordt door Marokkaanse mensen vnl. in de zomer gedronken als verfrissende drank. In de winter wordt er vaak een andere thee gedronken: Shiba, oftewel Absint-Alsem, in september komt deze plant aan de orde tijdens een kruidenmiddag.

De Muntplant heeft zeker wel 200 verschillende variëteiten en in de tuin hebben wij er rond de 15 staan. 

De Marokkaanse munt kenmerkt zich doordat deze het hele jaar fris is, dit in tegenstelling tot de pepermunt die vnl. in de zomer fris is. 

Munt werkt goed bij sommige hoofdpijnvormen. Als je mint over je voorhoofd en neus wrijft, kan de hoofdpijn verdwijnen. Ook werkt het goed bij misselijkheid, vandaar dat veel reizigers vaak een flesje muntolie op zak hebben. De menthol in de munt geeft de maag rust. Je kan natuurlijk ook een kop pepermunt thee nemen of een pepermuntje. Het bevordert de spijsvertering en de werking van de speekselklier. Hierdoor worden enzymen geactiveerd die de spijsvertering bevorderen. Daarnaast heeft het antibacteriele werking, die ervoor zorgt dat de mond schoner wordt. Vandaar dat het veel in mondwaters en tandpasta wordt gebruikt. 

Vers drinkwater met munt is heel lekker, vooral in combinatie met citroen en limoen. Munt wordt veel in diverse gerechten gebruikt, bv. bij een pasta salade of als saus over bloemkool en broccoli. 

Author: BTA

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *