Kruidenmiddag tijm

In Spanje had ik al veel tijm geplukt, van die hele harde bergtijm. Tijm is een bijzonder en vooral ook lekker kruid en wat veel mensen niet weten is dat het ook geneeskrachtig is. Deze plant komt van oorsprong uit het Middellanse zee gebeid en groeit daar graag op zonnige plekken in een zanderige, kalkrijke en goed gedraineerde grond. Maar hier in Nederland kan hij het ook goed doen, alhoewel bij mij veel winters de tijm het vaak niet overleeft. 

Tijm word al sinds de Romeinen gebruikt tegen reumatiek, verlamming, kolieken en zenuwzwakken en ook bij hersenziekten. Ook zou tijm een positieve werking hebben op de mannelijke en vrouwelijke geslachtsorganen. Het is bloedzuiverend, maagversterkend en griep bestrijdend en ook activeert tijm de thymusklier. 

Er zijn vele toepassingen voor tijm, zo kan je er siroop, gelei, kompressen, stoombaden en diverse smeersels mee maken, maar een lekker kopje thee kan natuurlijk ook. 

Er wordt van gezegd dat tijm werkt bij het volgende: Slijmoplossend, Ontsmet, Antiseptisch, Verwijdt bronchiën, Kinkhoest, Schimmelwerend, Krampwerend, Tegen katers, Bevordert de spijsvertering, Slapeloosheid, Spierpijn, Bloedsomloop, Stimuleert aanmaak van witte bloedlichaampjes, Versterkt het afweersysteem, Helpt bij urineweg problemen, Activeert vetverbranding, Verkoudheid, Keelpijn, Ontstoken tandvlees, Ingewanden, Worminfecties, Kou op de borst, Blaasontsteking, Winderigheid.

Dus maak een lekker theetje door een paar tijmtakjes in kokend water te doen, gebruik tijm veel in de keuken en maak een lekkere massage olie door essentiele olie van tijm te kopen en daarvan een aantal druppels aan een basis olie toe te voegen, dat kan amandelolie, kokosolie of een andere olie zijn.

Deze middag hebben wij heerlijke toastjes met geitenkaas en warme gesmoorde rode uien met tijm gegeten en natuurlijk  met tijm thee erbij. We hebben een tijmsiroop en een tijm mondspray gemaakt. 

 

 

Author: BTA

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *