Tsalon Rooibos

Rooibos word al eeuwen lang gebruikt door de Khosianvolk in Zuid Afrika. De twijgen en bladeren werden fijngehakt om ze te laten fermenteren en drogen. De zweedse botanicus Carl Humberg ontdekte deze thee in de 17e eeuw en heeft er voor gezorgd dat deze thee algemeen bekend werd.

Nederlandse boeren die in de 18e eeuw verhuisden naar Zuid Afrika begonnen rooibosthee te drinken en daarna werd het ook naar Europa vervoerd.

Al heel lang is bekend dat deze thee gezond, rustgevend en helend werkt en omdat het geen caffeine bevat is het ook heel geschikt voor babies. 

Naast de bekende rode rooibos bestaat er ook groene rooibosthee. Beiden zijn gezond, maar uit vele onderzoeken is gebleken dat de groene rooibosthee gezonder is dan de roodachtige. Er zitten verschillende flavoinoiden in de thee en het bevat vitamine C en de mineralen kalium, natrium, magnesium, calcium, koper, zink, fluoride, mangaan en ijzer. 

Het kan zijn dat bij de teelt wel pesticiden zijn gebruikt, waardoor de thee niet meer geneeskrachtig zou kunnen zijn, koop daarom de best biologische rooibosthee. Voor het optimaal benutten van de genezende antioxidanten in de thee moet je de thee 10 minuten lang koken in een pan en niet opschenken met kokend water. 

Men zegt dat Rooibos helpt bij diverse allergie, huilbaboes, diarree, losse stoelgang, exzeem , psoriasis , hooikoorts, astma en preventief tegen hart- en vaatziekten. Verder wordt je gezond oud, kunnen rooibostheedrinkers beter tegen stress. Is het verkwikkend en ontspannend.

Gebruik overgebleven koude thee als compress bij huidproblemen, zoals eczeem, acné of neem een bad met hele sterke rooibosthee. 

 

De ochtend was met een kleine groep, maar ook met nieuwe gezichten en het was een ochtend met mooie gesprekken en nieuwe ontmoetingen. De thee was heerlijk en ook de Marokkaanse hapjes van bakkerij Fez.

 

Author: BTA

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *