Kruidenmiddag vlier

Vandaag scheen de zon weer volop en was het heerlijk vertoeven op ons terras onder de partytent. Ingrid en ik waren al de gehele week met allerlei voorbereidingen bezig geweest: op zondagavond hadden we al een grote hoeveelheid vlier geplukt om daar een aftreksel van te maken. Ook had ik wat diverse ooggels uitgeprobeerd, maar echt gelukt was het nog niet. Er zijn van diverse merken vlierbloesemooggel te koop en ik wil het eigenlijk goed namaken, maar het goede recept moet nog gevonden worden. 

Helaas was de vlierbloesemcake van Ingrid mislukt, de nieuwe mixer was te enthousiast geweest en had het hele beslag zoveel volume gegeven, dat het bij het bakken de vorm uitvloeide. Maar de vlierbloesembeignets, gebakken door Lijnie en Jeannette waren heerlijk. We hebben ook appelvlierbloesemgelei gemaakt en die staat nu op te stijven in de koelkast, dus nog even afwachten of dat gelukt is. 

De vlierbloesemsiroop van Ingrid met spa rood was heerlijk en ook de vlierbessensiroop van Jacqueline was weer heel anders, maar net zo lekker. Als laatste hebben we een ooggel gemaakt, maar zoals ik al eerder aangaf, die heeft nog wat verbeteringen nodig. Ik ga daar nog mee aan de slag deze week en hoop een beter product volgende week te hebben. Maar zoals het nu is , is het al heerlijk voor het gebied rond de ogen en ook voor het gehele gezicht. Naast het aftreksel van vlierbloesem wat tot meer dan de helft is ingekookt, zit er ook aloe vera, vit. E olie en essentiele olie van helicryse en berglavendel. De vlierbloesem heeft een astringende werking en verzacht het gebied rond de ogen. 

Vitamine E acetaat is een geurloze stroperige heldere vloeistof. Vitamine E acetaat werkt onder andere ontstekingsremmend, verhoogd het vochtgehalte in de hoornhuid en voorkomt vroegtijdige veroudering door UV-straling. Werkt optimaal in combinatie met vitamine C bij acne en pigmentvlekken.

Vlierbloesem word al duizenden jaren gebruikt. 

 

Author: BTA

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *