kruidenmiddag Sint JansKruid

 

Sint Janskruid is een plant die bloeit rond 24 juni en dat is de geboortedag van Johannes de Doper, die door de eeuwen heen is gevierd als SintJansdag. Vroeger een algemeen erkend en veel gevierde feestdag. De avond ervoor werden de “SintJansplanten gerooid: Sint Janskruid, Calcarie, Bijvoet, Verbene, Ridderspoor, Ijzerkruid; planten met bijzondere krachten. Hiervan werden SintJanskronen gevlochten , die boven de huisdeuren werden gehangen en ingezet als machtig tover- en liefdesmiddel

Op diverse plekken worden er nu nog in Europa op 24 juni Sint Jansvuren ontstoken. In de voorchristelijke tijd dacht men dat het vuur een reinigende werking had en ook de boze geesten kon verdrijven. Door de vlammen heen springen, zorgde ervoor dat men ongeluk en ziekten kon overwinnen.

Maar nu iets over het kruid:

Men zegt dat St. Janskruid beter werkt dan Seroxat, Zoloft en Prozac. Deze antidepressie medicijnen hebben ernstige bijwerkingen. St. Janskruid heeft weinig bijwerkingen. Je moet er echter niet te veel van innemen en ook niet je huid insmeren met SintJansolie en dan in de zon gaan zitten, want dat kan nog wel eens gaan jeuken. Wel is deze olie, die heel gemakkelijk zelf te maken is, heel geschikt voor een verbrande huid, kleine wondjes, eczeem en andere huidaandoeningen.

Hoe maak je Sint Jansolie? Pluk de bloemetjes en de bovenste blaadjes en stop deze in een pot. Knijp ondertussen nog even in het bloemetje en de blaadjes en kijk even naar de kleur van je vingers: er komt een rode, bijna paarse kleurstof uit deze plant en dat is ook de kleur die straks je olie gaat hebben. Stop het potje vol en kneus het nog even met een houten stamper. Gooi er olijfolie over heen en bind er een doekje over en laat het zo een weekje staan. Na een week verwijder je het doekje en doe je de deksel op de pot. Zet het op een warme plek en keer de pot regelmatig om. Na een paar weken zal de kleur rood zijn geworden en des te roder des te krachtiger de olie. Vind je de kleur goed, zeef de bloemen eruit en doe de olie terug in de pot en neem wat mee op vakantie. Altijd handig bij een verbande huid en andere huidklachten.

Men zegt dat drie weken drie maal daags een kopje thee van de Sint Janskruid, dat dat helpt bij depressieve klachten. Ik hoor graag van mensen die het uit hebben geprobeerd of mensen die de uitdaging aan willen gaan. (niet meer dan 6 gr. gedroogde st janskruidbloemen).

Leuk was het deze middag dat wij zelf zoveel St Janskruid in de tuin hadden staan. We hebben dan ook daar van kunnen plukken om voor ieder SintJansolie te kunnen maken. Ook hebben we natuurlijk de thee gedronken en nog een lekker kamille gezichtscrème gemaakt.

 

 

Author: BTA

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *