De Botanische Tuin bestaat sinds 1923 als onderdeel van de toenmalige Scholengemeenschap Oldebarneveltschool. Sinds 2000 is de Botanische Tuin een rijksmonument(nummer 513876,complexnummer. 513873).

De dienst Stadsontwikkeling is de eigenaar van de tuin. De dienst Stadsbeheer heeft na een periode van verwaarlozing, 25 jaar geleden, de tuin weer in ere hersteld. De tuin bestaat uit diverse plantenfamilies en is in de loop der tijd aangevuld met planten die werden gevonden in de haven en omstreken. In de tuin staan nu ruim 800 planten en diverse bomen. Dit maakt de Botanische Tuin tot een unieke plek in Rotterdam.

In juni 2013 is de Stichting Botanische Tuin Afrikaanderwijk opgericht met als doel om de tuin te behouden en meer bezoekers te laten genieten van deze prachtige plek. 

De Stichting Botanische Tuin Afrikaanderwijk wil zo veel mogelijk de zeer oude kennis en wijsheid over de planten en bomen bekend maken. Daarom organiseren wij veel kruiden ateliers, T salons en komen er 30 schoolklassen uit de wijk jaarlijks naar de tuin voor 2 natuurlessen.

Bij mooi weer en indien mogelijk kunt u op de tuin een lekker kopje kruidenthee drinken.

De tuin is lid van de Internationale Vereniging van Botanische Tuinen en hoopt binnenkort lid te mogen worden van de Ned. Ver. van Botanische Tuinen.

 

In de tuin hebben wij ook bijenkasten staan. Het aantal wisselt, want de eigenaar (Peter Schallenberg van Stichting Bijen & Wilgen) heeft op meerdere plekken in Rotterdam bijenkasten staan met meerdere volkeren en soms moet dat gewisseld worden. Deze stichting zet zich in om de bijenpopulatie te vergroten en doet dit oa door het kweken van Varroa-resistente koninginnen.