De tuin

 

 

De Botanische Tuin bestaat sinds 1923 als onderdeel van de toenmalige Scholengemeenschap Oldebarneveltschool. Sinds 2000 is de Botanische Tuin een rijksmonument(nummer 513876,complexnummer. 513873).

De dienst Stadsontwikkeling is de eigenaar van de tuin. De dienst Stadsbeheer heeft na een periode van verwaarlozing, ruim 25 jaar geleden, de tuin weer in ere hersteld. De tuin bestaat uit diverse plantenfamilies en is in de loop der tijd aangevuld met planten die werden gevonden in de haven en omstreken. In de tuin staan nu ruim 800 planten en diverse bomen. Dit maakt de Botanische Tuin tot een unieke plek in Rotterdam.

In juni 2013 is de Stichting Botanische Tuin Afrikaanderwijk opgericht met als doel om de tuin te behouden en meer bezoekers te laten genieten van deze prachtige plek. 

De Stichting Botanische Tuin Afrikaanderwijk wil zo veel mogelijk de zeer oude kennis en wijsheid over de planten en bomen bekend maken. Wij hebben daarom de afgelopen jaren vele kruidenateliers, T salons over heilzame theesoorten, kruidenmiddagen met iedere editie een ander plant, rondleidingen, speurtochten voor kinderen, concerten, voorjaar-, zomer-, halloween- en kerstbijeenkomsten georganiseerd. In 2019 ontvangen wij, net zoals de afgelopen jaren,  30 schoolklassen voor 2 natuur- en milieulessen en organiseren wij rondleidingen.